ÖSTERSJÖN

Havet blir allt surare

Rekordlåga ph-halter har uppmätts i Östersjön. Många forskare är överens om att det är utläppen av koldioxid som påverkat surhetsgraden något som kommer få stora konsekvenser för hela ekosystemet i Östersjön.

– Sedan Början början av industraliseringen har vi gjort Östersjön 30% surare, det är svårt att tro men det är faktiskt sant, det säger Jon Havenhand, forskare vid Tjärnö marinbiologiska laboratorium.

Okänt problem
Försurningen av haven är än så länge ett ganska ouppmärksammat problem. Men faktum är att världshaven har blivit 0,1 ph enheter, eller cirka 30% surare de senaste hundrafemtio åren. I Östersjön har ph:t sjunkit ännu mer och tyska forskare har nyligen uppmät nivåer ner till ph 7,6 i Kielbukten utanför Tyskland, normalt ligger ph halten på 8,1.

Musslor och snäckor drabbas
Forskningen kring det här är ännu i sin linda eftersom problemet är tämligen nyupptäckt och forskarna vet än så länge inte var gränsen går då organismer i havet verkligen påverkas. Vad man vet är att  tillexempel musslor och snäckor, får svårare att bygga sina skal, i värsta fall kan det till och med bli så att de inte klarar sig alls i den sura miljön. Men Jon Havenhand säger att i princip allt liv i havet påverkas av ett lägre ph.

– Eftersom de flesta marina arter inte kan reglera ph inuti kroppen så kommer hela deras fysiologi att påverkas.

Koldioxid försurar
Orsaken till försurningen tros vara de höga halterna av koldioxid i atmosfären som inte hinner att buffras av haven utan enkelt uttryckt blir till kolsyra som gör vattnet surare. Och trots att Östersjön historiskt sätt har gått igenom både salt och sötvattensperioder med olika surhetsgrad och det dessutom för 50 miljoner år sedan var mycket högre halter av koldioxid i atmosfären än idag så menar Jon Havenhand att skillnaden nu är att förändringen av ph halten har sker under en betydligt kortare tidsperiod.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".