Vanligare med bränder i Norrköping

Igår utbröt en större brand i en huslänga utanför Norrköping och tre totalförstördes. Den sortens bränder är ovanliga, men att det brinner i bostadshus är betydligt vanligare i Norrköping än i någon av länets övriga kommuner.

2007 rapporterades 113 bränder i bostäder i Norrköping men bara 51 i Linköping. Att det brinner oftare i Norrköping konstaterar Håkan Dahm som är chef för räddningstjänsten i Norrköping.

– Vi jobbar att få bukt med det. En del av de här kan dock vara lite missvisande, för att tyvärr så för man in statistik på lite olika sätt i kommunerna, Men vi har fler bränder i Norrköping än andra kommuner, säger Håkan Dahm.

Av länets 275 bostadsbränder under förra året rapporterades 113 bostadsbränder i Norrköping. Vad det beror på verkar ingen veta, men räddningstjänsten i Norrköping hela tiden med förebyggande arbete.

Ronny Svensson jobbar som skadeförebyggare på försäkringsbolaget Östgöta brandstodsbolag. Han menar att det handlar just om information, den som har kunskap och har varit på kurser i brandsäkerhet har ofta ett bättre säkerhetstänkande. Han menar att många större bostadsbränder skulle kunna undvikas ganska enkelt.

- En brandsläckare och en brandfilt är utmärkt att ha hemma, säger han.

Tobias Wallin
tobias.e.wallin@sr.se

Bränder i bostäder under 2007:

Boxholm 6
Finspång 14
Kinda 5
Linköping 51
Mjölby 15
Motala 26
Norrköping 113
Ydre (kommunen har inte lämnat insatsrapporter)
Åtvidaberg 13
Ödeshög 4

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista