1 av 3
2 av 3
Åsa Ornefalk
3 av 3
Petter Backlund
Norrköping

Flera utredningar om Åbybranden

Uppdaterad 13:53
Efter branden i Åby utanför Norrköping igår, då tre kedjehus totalförstördes, inleder Brandförsvaret nu en intern utredning som ska undersöka vad man kunde gjort annorlunda i släckningsarbetet.

– Vi gör alltid en utredning av vår egen insats vid lite större insatser. Men jag kan inte peka på någonting direkt nu som vi kan göra annorlunda nästa gång, säger Petter Backlund vid Brandförsvaret.

Räddningsinsatsen stördes av att det inte fanns tillräckligt med vatten för att förse hela brandkårsstyrkan.

Under gårdagen sa man från brandförsvaret det är det kommunala bolaget Norrköpings Vatten som ansvarar för att vattentrycket är tillräckligt högt.

Men på Norrköpings Vatten säger man att man inte alls ansvarar för trycket i ledningarna utan bara för att leverera dricksvatten. Ledningssystemen är dimensionerade för hushållsanvändning och inget annat.

Samtidigt ska Norrköpings Vatten nu se över hur man i framtiden ska kunna undvika att vattnet tar slut vid räddningsinsatser.

– Vi ska titta på det nu och se hur vi kan kommunicera med varandra lite bättre när vi gör underhållsarbetet och att brandförsvaret meddelar oss när det blir utryckning till området. Det ligger inte i våra rutiner idag men vi ser över det nu, säger Åsa Ornefalk på Norrköpings Vatten.

Idag startade också den tekniska utredning på brandplatsen. Polisen och Brandförsvaret ska försöka klaralägga brandförloppet.

– Det kan gå fort om man har vittnesuppgifter och på så sätt kan säkerställa vad som hänt men det tar längre tid om vi behöver vänta på analysresultat, säger Petter Backlund.

Tobias Wallin
tobias.e.wallin@sr.se

Läs mer:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".