Landshövding Björn Eriksson
MOTALA

Landshövding ska rädda jobben i Motala

Uppdaterad 16:34
För att rädda Motalas arbetsmarknad krävs stöd från regeringen, det anser både kommunen och länsstyrelsen. Nu höjs röster för att landshövding Björn Eriksson ska leda en insats i Motala.

I kommunen finns många exportberoende företag och det finns en oro för att den oroliga världsekonomin kan göra att arbetslösheten ökar.

Hittills i år har 435 personer varslats och nu vill man att landshövdingen Björn Eriksson på regeringens uppdrag, ska samordna satsningar på utbildning i samarbete med näringslivet fram till att konjunkturen har vänt.

– Motala har väldigt stora företag och när de får problem skakar det till lite mer än på andra platser. Här handlar det om ungefär femhundra varsel och det motsvarar ju det tredubbla om man jämför med till exempel Norrköping, säger Björn Eriksson.

Tanken är att han ska samordna statens insatser i Motala.

– Det kan ju vara så när företag varslar att vissa har väldigt lätt att hitta nya jobb medan andra har det mycket svårare. De kanske inte har rätt utbildning och då ska vi försöka få dem anställningsbara. Det är den största delen i mitt arbete.

Dessutom ska han bearbeta företagen och försöka påverka företagen att om möjligt bidra med egna resurser för att hjälpa de varslade.

Varifrån ska pengarna komma?
– Det är resurser som jag menar finns i den statliga budgeten men de ligger inte på vårt konto här ner i Östergötland. Regeringen har ju lagt undan en del pengar för att kunna ingripa vid företagskriser.

Kommer regeringen att lyssna på dig?
– En klok regering ska väl lyssna på sina medborgare även om de inte är lokaliserade i Stockholmsområdet så lite optimism känner jag.

Stefan Lindeberg
stefan.lindeberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".