Olika (m)-bud om skattehöjningar

De ekonomiska problemen har de gemensamt men lösningen ser olika ut enligt moderaterna i Ödeshög respektive Valdemarsvik. I Valdemarsvik föreslår man nu att skatten höjs men i Ödeshög säger man blankt nej.

– Den kommunala servicen kostar mycket pengar och när pengarna inte räcker kan man inte gå minus år efter år. Vi hade ju fått göra ganska drastiska nedskärningar så nu väljer vi troligtsvis att ändå höja skatten, säger Anna Nilsson ordförande i kommunfullmäktige i Valdemarsvik.

Men det är med tungt hjärta, säger hon.

2000 kronor om året
I borgerligt styrda Ödeshög resonerar moderaterna inte på samma sätt, trots ansträngd ekonomi även där.

– Vi tycker att det är fel väg är gå. Det slår hårt mot låginkomsttagarna. Det blir ungefär 2000 kronor per år för en familj. Så vi vill städa upp i vår egen organisation först och främst och skära ner där vi kan skära ner, säger gruppledaren John Widegren.

Det är framför allt administrativ personal man ska spara in i Ödeshög, enligt Widegren.

Bara höjning i Valdemarsvik
Den borgerliga alliansen i Valdemarsvik föreslår en skattehöjning med 50 öre. De är ensamma i länet om att ändra skattesatsen. Beslutet tas i kommunstyrelsen på måndag och i kommunfullmäktige i slutet av november.

Får spara på skolan istället
I Ödeshög blev det turbulens i alliansen när moderaterna igår gick emot kommunstyrelsens kristdemokratiska ordförande Magnus Oscarsson som vill höja skatten. Oscarsson tror inte att kommunen kan spara in de nio miljoner kronor som behövs på ett bra sätt. Bland annat behöver man troligen säga upp tio lärare i kommunen.

Men Oscarsson kan ändå sitta kvar som kommunalråd menar John Widegren.

– Imorgon ska vi träffas i den borgerliga gruppen och Magnus leder mötet. Jag hoppas att vi kan fortsätta arbetet på ett bra sätt.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".