1 av 2
2 av 2
En discokula gångtunneln i resecentrum. En av 20 installationer i årets Novemberljus.
Linköping

Polisbevakning och disco lyser upp Linköping i novembermörkret

Linköpings resecentrum förvandlat till ett discogolv och en parkeringsplats som gör ett inlägg i FRA-debatten. Det är några av nyheterna i årets Novemberljus-utställning som tänds upp i Linköping på torsdagkväll.

På parkeringsplatsen vid landstingshuset i Linköping sveper strålkastare över bilarna samtidigt som inspelningar från ett samtal över polisradion spelas upp i högtalare. Det är bara ett av 20 objekt i årets utställning som engagerat 17 ljussättare.

Enligt projektledaren Patrick Qvist är det ett inlägg i FRA-debatten.

– Av tradition är det många som tycker att en parkering på kvällen är väldigt ödslig och osäker. Så det här är väl ett inlägg i debatten om vi ska bevaka parkeringarna mer eller lösa det på ett annat sätt. Ibland tycker vi att det är bra att myndigheterna ser för det gör oss trygga, ibland inte för vi tycker att de snokar.

En av platserna som lyses upp i år är Linköpings resecentrum. Här förvandlas stationen med bland annat rött ljus och resenärerna får en touch av disco.

– Jag tycker inte att det är provocerande jag tror att det väcker en debatt om varför det måste vara så tråkigt på våra stationer? Varför kan vi inte ha det så här hela tiden, undrar Patrick Qvist.

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".