Åtvidaberg

Falerumsborna ber om kommunalt vatten

Efter åratal av problem med vattnet i Falerum utanför Åtvidaberg har nu styrelsen i den vattenförening som ansvarat för dricksvattnet bestämt sig för att låta kommunen ta över ansvaret för vattnet.

Det har varit problem med vattnet i Falerum i nästan 15 års tid. Sedan 1993 har vattnet inte varit tillräckligt rent för att dricka utan att det först kokas.

Jord och insekter i vattnet
Det är framför allt höga halter av jordbakterier som gör vattnen otjänligt men även maskar och insekter har hittats i vattnet. Totalt är det 134 hushåll som berörs.

Åtvidabergs kommun har krävt att vattenföreningen tar fram en åtgärdsplan och visar hur man ska lösa problemen men nu har Falerumsborna istället bestämt sig för att det är bättre att kommunen tar över verksamheten.

– Folk inser att det är svårt att få människor att ställa upp ideellt, det är för mycket jobb, säger ordföranden i vattenföreningen Tommy Jönsson.

30 000 kronor
Kommun är positiv till att ta över vattenförsörjningen men det kommer att innebära vissa kostnader för de boende.

Falerumsborna kommer inte att undantas några kostnader utan anslutningsavgiften på 30 000 kronor ligger fast, enligt kommunalrådet Lennart Haraldsson (s).

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se
Lotta Karlsson
lotta.m.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".