Maria Flärdh, verksamhetschef för KFG Norrköping.
Norrköping

Privat arbetsförmedling i Norrköping

Idag invigdes Norrköpings första privata arbetsförmedling, Kompetens- och Förändringsgruppen.

Företaget har kontrakt med arbetsförmedlingen för att arbeta med regeringens jobbgaranti.

– Det handlar om att lära känna de kandidater vi har inne, både deras formella och deras informella kompetensen. Hitta styrkor och egenskaper som man kan lyfta fram i en arbetsansökan. Sen går vi ute och möter arbetsgivarna och undersöker hur deras behov ser ut.

Lågkonjunktur, en utmaning
Att öppna en arbetsförmedlingen när varslen är fler än tidigare och arbetsmarknaden ser allt annat än ljus ut ser hon inte som något negativt.

Vid invigningen talade det socialdemokratiska kommunalrådet Lars Stjernkvist. Tidigare har han sagt sig vara skeptisk till privata arbetsförmedlare men för Norrköpings drygt 1700 långtidsarbetslösa behövs många olika lösningar, tycker han nu.

– Det är inte en ersättning för det offentliga utan det offentliga tar hjälp av det privata för det som givetvis är en samhällsuppgift, att hjälpa människor tillbaka till arbetslivet. De är mer kollegor än konkurrenter.

Engagerade coacher
En som är odelat positivt till den nya förmedlingen är Raymond Gustavsson, arbetssökande.

– Jag har varit här i knappt två månader och det verkar som att alla coacher engagerar sig i varenda en som är här och nu verkar det som att det börjar röra på sig trots att det varslas.

Tobias Wallin
tobias.e.wallin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".