Ödeshög

Osäker budget i Ödeshög efter skattebråk

Det kommer troligen var oklart in i det sista hur nästa års budget ska se ut i Ödeshög. I november ska kommunfullmäktige fatta beslut. Nu erbjuder oppositionen kommunalrådet Magnus Oscarsson (kd) hjälp att få igenom en skattehöjning.

Läget är rörigt i kommunen efter att kommunstyrelsen gick emot sin ordförande i skattefrågan tidigare i veckan.

– Är man inte överens inom majoriteten så blir det ju svårt att göra en budget, säger oppositionsrådet Madeleine Vilgren (s).

Inte bara skattehöjning
I veckan beslutade kommunstyrelsen att föreslå att skattesatsen lämnas oförändrad nästa år. Beslutet togs efter att moderaterna och centerpartiet röstat ner kristdemokraterna, som ville ha en skattehöjning.

Men om Magnus Oscarsson istället vände sig till miljöpartiet, vänsterpartiet och socialdemokraterna så skulle han kunna få igenom en skattehöjning. Fast chanserna är små. 

– Det beror på vad han vill diskutera. Är det bara en skattehöjning och ingen politik så kommer vi att säga nej tack, säger Madeleine Vilgren.

– Vi bjöd in till en uppgörelse redan i augusti när vi började sista omgången av budgetarbetet men vi fick inget gensvar alls. Nu i sista minuten har man kommit på att man vill höja skatten, det är ganska dåligt skött tycker jag.

Håller på egen budget
Men socialdemokraterna och vänsterpartiet tänker inte hjälpa till genom att presentera sitt budgetförslag förrän på själva fullmäktigemötet den 24 november. Alliansen ska inte få några förslag gratis.

– Det är väl inte sluttalat om det här än.

Hur slutar det då?
– Antingen blir det så att moderater och centerpartister hänger ut Magnus Oscarsson och då borde han gå. Eller så sätter de sig i möte och kommer överens. Någon får ju ge sig till slut, vem det blir vet jag inte.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".