Olivera Isak
MOTALA

Mörkt år för Motalas arbetsmarknad

Med 435 varsel hittills i år och flera på väg, så är Motala den hårdast drabbade kommunen i länet och de flesta Motalabor känner någon som är drabbad.

– Det verkar inte som om kommunen är intresserade av att se till att det finns möjlighet för industrierna att utvecklas här. De vill inte släppa till billiga tomtmarker så att folk har råd att bygga, de vill inte locka hit fler industrier och det verkar som om politiken är riktad åt ett annat håll, säger Henrik Pettersson.

Hittills i år har Dometic varslat sammanlagt 143 personer och med den amerikanska marknaden som den största exportlandet är oron stor på företaget.

– Det är ju närmast katastrof tycker jag, säger Kenny Wikströn som är ordförande för IF metal Dometic. Många mår dåligt och värst är det för dem som träffats på jobbet och kanske har blivit varslade båda två.  Det kan man ju tänka sig själv hur det känns.

Arbetsförmedlingen får direkt meddelande om när företag varslar och Olivera Isak har varit på många företag för att informera om vad man kan hjälpa till med.

– Min personliga åsikt är att vi ska vara med från dag ett. Första tiden som man är arbetslös så är man väldigt mer inne på att vara aktiv och hitta lösningar. Vi ska finnas med och stimulera det här, säger Olivera Isak arbetsförmedlare i Motala.

Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".