Fyrar riskerar att rivas

Sjöfartsverket i Norrköping planerar nu att avveckla 18 fyrar. En av dem är fyren Sandsänkan utanför Valdemarsvik. Fyrarna behövs inte längre för sjöfarten och om ingen vill ta över förvaltningen av fyrarna kommer dom att rivas.

– Om de här fyrarna som vi anser bör bevaras försvinner, så är det en kulturhistorisk förlust, säger Hans Rutberg, som är vice ordförande i Svenska fyrsällskapet. Det är fyrar som betytt mycket, för hela bygden.

Ny navigationsutrustning som till exempel GPS har gjort många fyrar omoderna. Sjöfartsverket har hand om ungefär 1100 fyrar och vill inte betala förvaltningskostnad för fyrar som inte används.

– Det är inte Sjöfartsverkets uppgift att förgylla landskapet utan vår uppdragsgivare är ju handelssjöfarten som betalar avgift för att använda våra farleder. Det är deras behov vi har att tillgodose, säger Jon Granstedt som arbetar med avvecklingen av fyrar på Sjöfartsverket:

I mitten av oktober skickade Sjöfartsverket ut en förfrågan till berörda kommuner och myndigheter om någon är intresserad att ta över skötseln av fyrarna. Redan på fredag nästa vecka vill man ha svar.

Hans Rutberg, i Svenska fyrsällskapet, vill ha en diskussion om fyrarnas bevarande mellan Svenska fyrsällskapet, statliga myndigheter, berörda kommuner och hembygdsföreningar. Han är rädd för att Sjöfartsverkets korta tidsfrist gör att den diskussionen aldrig hinner bli av:

Johan Gustafsson
johan.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".