Karl-Martin Svärd, på Fortifikationsverket, framför bergrummet
Åtvidaberg

Till salu: 2 500 kvadratmeter bergrum

Under kalla kriget skulle försvarets radargruppcentral Rockan utanför Åtvidaberg skydda Sverige mot ett anfall. Nu är det bombsäkra bergrummet i östgötaskogen till salu och kan få en ny uppgift som skidbacke eller vinkällare.

- Vi har inte sålt ett så här stort bergrum, de vi sålt tidigare har legat närmare tätorten, säger Karl-Martin Svärd, på Fortifikationsverket.

Under kalla krigets dagar var radargruppcentralen Rockan utanför Åtvidaberg en väl förborgad hemlighet. På 1980-talet fanns planer på att inrymma en stridsledningscentral för JAS 39 Gripen här, men nu är Rockan historia. För åtta år sedan bommade försvarsmakten igen verksamheten och styrkan på 50 man fick gå hem. Nu är det bombsäkra utrymmet till salu.

- Vi har tagit fram utredningar för att se vad det kan användas till. Det är ett vitt spann från skidanläggning till vinförvaring. Men det är ju upp till köparen, säger Karl-Martin Svärd.

Berget innehåller gott om utrymme, ytan är på 2 500 kvadratmeter och ett av rummen rymmer till och med ett fyravåningshus. I anläggningen ingår även ett eget reningsverk och flera baracker. Intresset för att köpa den ovanliga anläggningen är stort, säger Svärd.

- Samtliga som hört av sig är företag, det ska man veta att det är förknippat med stora investeringar och driftskostnader att ha sådana här anläggningar.

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".