Utredare: Polisen bör ta fler DNA-prov

Polisen skulle kunna ta betydligt fler DNA-prov på misstänkta brottslingar än man gör idag. Då skulle fler brott kunna klaras upp, enligt en ny rapport från Rikspolisstyrelsen.

­– Vi har konstaterat att dom lokala polismyndigheterna inte tagit tillvara de möjligheterna som den nya DNA-lagstiftningen ger, säger rikspolisstyrelsens utredare Olof Egerstedt, från Linköping, som har skrivit rapporten

Rikspolisstyrelsen skriver att Statens kriminaltekniska laboratorium i Linköping skulle kunna klara av att ta emot nästan 20 000 fler DNA-prover varje år mot vad de gör idag.

Döms en person för brott och straffet blir villkorligt, skyddstillsyn, ungdomsvård eller fängelse hamnar man i polisens nationella DNA-register, som används för att klara upp brott.

Utredningen konstaterar också att nästan alla polisdistrikt i landet tillhör syndarna som inte tar tillräckligt med DNA-prover. Polisen i Östergötland är ett av distrikten. Olof Egerstedt menar att det handlar om okunskap.

– En faktor är att man hos de lokala polismyndigheterna inte riktigt har klart för sig vilken oerhörd potential det här är.

Om polisen tog fler prov skulle DNA-registret fyllas på snabbare vilket skulle innebära att polisen skulle kunna klara upp fler så kallade vardagsbrott som stölder och liknande.

Johan Gustafsson
johan.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".