Gripens chanser minskar i Norge

Det ser mörkt ut för norskt köp av Jas Gripen. Källor inom regeringspartiet Sosialistisk venstreparti (SV) antyder att man inte kommer att gå emot statsminister Jens Stoltenberg om regeringen beslutar att köpa amerikanska JSF.

En centralt placerad källa inom SV säger till tidningen Dagsavisen att det är helt otänkbart att partiet skulle ta strid i frågan om vilket stridsflygplan Norge ska köpa trots att SV-politiker har förespråkat Jas Gripen.

Senast den 19 december ska regeringen bestämma sig för om det blir Jas Gripen eller amerikanska Joint Strike Fighter (JSF).

Stoltenberg betonade under statsministermötet i Helsingfors tidigare i veckan att regeringen inte bestämt sig än.

-Alternativen undersöks grundligt så att vi får ett gott beslutsunderlag på bordet. Men något beslut finns inte, sade Stoltenberg till TT.

Det är enligt Dagsavisen ingen hemlighet att SV föredrar Jas Gripen. Tidigare har det antytts att detta skulle kunna splittra regeringen. Nu verkar det i stället som om den rödgröna regeringen kommer att tala med en röst.

En av SV:s mest kända stortingsledamöter, Hallgeir Langeland, säger att SV:s grundinställning är att inte köpa några plan över huvud taget och han tror inte att Jas över huvud taget är ett alternativ för Norge.

-Det är inte möjligt att köpa något annat än det amerikanska planet. Industrin är så invävd i resten av det norska försvaret. Dessutom medför integrationen i Nato att det blir ett amerikanskt plan.

Langeland vill inte diskutera en strid om saken inom regeringen. Det är irrelevant att diskutera detta nu, säger han, men utesluter inte att det kan bli aktuellt senare.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".