Polisen: Svårt att ta fler DNA-prov

Rikspolisstyrelsen vill att polisen tar fler DNA-prov från misstänkta brottslingar. Polisen i Östergötland är ett av de distrikt som inte når upp till Rikspolisstyrelsens målsättning.

Men det kan ha sin naturliga förklaring, menar östgötapolisen.

– När lagstiftningen trädde i kraft hade vi väldigt många skäligen misstänkta att ta prov på. Men det är ju så i Östergötland precis som i hela landet att vi har många vaneförbrytare som återkommer i utredningar och i och med det minskar antalet som vi har möjlighet att ta prov på efter hand, säger Jan Staaf på polisen i Östergötland.

Vill ha fler prov
Den nya lagstiftningen som började gälla från januari 2006 innebär att polisen har rätt att ta DNA-prov på alla personer som misstänks för brott som kan ge fängelsestraff.

2006 tog polisen i Östergötland betydligt fler prover än Rikspolisstyrelsen hade satt upp som mål. Men förra året minskade antalet DNA-prover radikalt.

Redan förra året gick Rikspolisstyrelsen ut och önskade att polisdistrikten i landet skulle ta fler prover men varken hos östgötapolisen eller hos polisen totalt sett har det skett någon rejäl bättring.

Ett av flera verktyg
Rikspolisstyrelsen tror att fler brott skulle lösas om fler DNA-prover togs och det nationella DNA-registret blev större. Men Jan Staaf menar att man inte bara kan förlita sig på DNA när man utreder brott.

– Det är ett bra verktyg men man ska inte ha någon övertro på DNA. I en polisutredning är det många andra faktorer som är viktiga, allt från förhörsutsagor till fingeravtryck. DNA är ett av flera verktyg i en utredning.

Johan Gustafsson
johan.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".