1 av 3
Komminister Kurt Engström tänder ett ljus i S:t Laurentii Kyrka i Söderköping
2 av 3
Majvor Bågmark
3 av 3

Tid att minnas dem som gått bort

Många ljus och kransar pryder kyrkogårdarna, det är Allhelgonahelgen och många vill hedra sina nära och kära som inte längre finns i livet. Redan tidigt på fredagen började anhöriga utsmycka gravar och tända ljus.

– Det är klart att det är viktigt. Man har dem ju alltid hos sig ändå men det är ju något extra när helgen kommer, säger Ann-Marie Kvist.

– Man tänker väl lite extra på dem som gått före så att säga och på livets förgänglighet, säger Anders Wibeck

– Man gör i ordning graven inför vintern helt enkelt, säger Majvor Bågmark.

Alla helgons dag har firats länge, troligen sedan 700-talet.

– Man fick fler och fler helgon och fler och fler helgondagar och till slut räckte årets dagar inte till och då införde man den här dagen för att minnas alla helgon som inte fick någon egen dag.

Men att hedra helgonen under helgen har mer eller mindre försvunnit under åren.

– Det som står i fokus är att minnas de avlidna. Att få en högtid efter begravningen där man får hjälp att minnas den avlidna. Det är som att lägga en krans på graven eller tända ett ljus. Det är inget man måste göra men man gör det som en tacksamhetsbetygelse gentemot den man älskat och möjligen törs man hoppas att de fått ett eget liv.

Katarina Wahlström
katarina.wahlström@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista