Många läkare följer inte lagen

Många trafikolyckor där föraren är alkoholpåverkad skulle kunna undvikas om en läkare slagit larm i tid. Men läkarna struntar i lagen som säger att de måste anmäla patienter med alkoholberoende, visar en ny undersökning från Vägverket i Borlänge.
Den läkare som känner till en patients alkoholberoende måste enligt lag anmäla detta till länsstyrelsen som sedan kan dra in körkortet för patienten. Men rundfrågningen som Vägverket gjort bland 660 läkare i landet visar att bara ett av tusen möten med alkoholberoende patienter leder till att läkaren anmäler. Av svaren framgår att läkarna tror att en anmälan försämrar relationen till patienten. Läkarna uppger också att de tycker att det är obehagligt att agera "polis". - Men det är egentligen inga godtagbara skäl. Läkarna har ju faktiskt ett samhällsansvar i det här fallet, säger Bo Bjerre, läkare vid Vägverket.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".