Dan Eliasson är imponerad av östgötskt integrationsarbete.

Östgötsk integration förebild

Migrationsverkets generaldirektör Dan Eliasson vill att Östergötland blir förebild för integrationsarbetet i landet sedan Integrationsverket lagts ner förra året.

Eliasson tycker att modellen i Östergötland där kommuner och näringsliv samarbetar om integrationsfrågor under länsstyrelsens ledning fungerar bra.

– Alla söker sina roller efter det att Integrationsverket lades ner, men jag tycker att Östergötland har kommit längst med det arbete som de bedriver, säger Dan Eliasson som menar att det finns en stor samsyn mellan kommunerna och länsstyrelsen om hur man ska bedriva verksamheten.

Kommunstyrelseordförandena i Östergötland har sedan tidigare ett nätverk där man diskuterar gemensamma frågor tillsammans med landshövding Björn Eriksson. Det nätverket har lagt grunden till det samarbete kring flyktingar som Dan Eliasson ser framför sig. Han vill att det finns någon som är sammanhållande på regional nivå:

– Det skulle kanske vara så att länsstyrelsen tog ett större ansvar än idag för att diskutera VAR flyktingar ska bo när de väl har fått tillstånd.

Eliasson menar att man också skulle kunna försöka skapa forum och samarbetsplatser för näringsliv och skola och för flyktingar för att se var det finns bäst plats när det gäller bostad, jobb och utbildning.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".