Brist på personal inom sjöfarten kan få fartyg att stanna i hamn

Den stora bristen på utbildad personal inom sjöfarten kan medföra att fartyg blir liggande i hamnarna om det inte finns någon som kan köra dem.

Fartyg som är stillastående i hamnen kan enligt redare Percy Österström i Norrköping innebära stora ekonomiska konsekvenser för rederierna och hota hela sjöfartsnäringen i Sverige.

– Det är mer eller mindre en katastrof med de stora kapitalinvesteringar som vi har, säger Österström.

Fler kvinnor sökes
Enligt bemanningsföretaget OSM fattas det över 90 000 sjöbefäl i världen fram till år 2012. Ökad handel och fler fartyg ute på marknaden kommer knappast göra situationen bättre. Sjöfartsverket har fått i uppdrag av regeringen att se vad man kan göra för att locka fler till branschen.

Infrastrukturminister Åsa Torstensson kan inte säga konkret vad man skall göra åt situationen, men hon vill gärna se fler kvinnor i branschen.

– Idag är det väldigt mansdominerat och det är synd att man missar halva befolkningens kompetens.

Snabb teknisk utveckling
Inom näringen vill man idag se en statushöjning för sjöfartsyrkena. Det finns en misstanke om att sjömansyrket helt enkelt lider av ett dåligt rykte som har gjort att människor drar sig för att jobba inom sjöfarten.

Samtidigt har den tekniska utvecklingen på fartygen och i hamnarna gjort att det går snabbare att både lossa och lasta idag jämfört med tidigare. Därför finns inte längre den romantiska föreställningen om att få se stora delar av världen kvar på samma sätt i yrket.

Behov av annan utbildning
Peder Silverhielm på rederiet Hoverline i Stockholm tror att branschen måste se sig om efter personal på annat håll än vad man har gjort tidigare:

– Vi behöver kanske hitta en annan typ av befäl och maskiningenjörer som är mer tekniskt orienterade och då måste självklart högskolorna hänga med i den utvecklingen, säger Peder Silverhielm.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Läs också:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".