15-åringarna har blivit hederligare

Allt färre nionde klassare begår brott, visar undersökningar som brottsförebyggande rådet, BRÅ, har gjort. Enligt BRÅ minskade våldsbrottet bland ungdomar mellan 1995 och 2001. Men våldet har blivit grövre säger Bo Karlsson, på polisens ungdomsgrupp i Linköping.
BRÅ har med start 1995 frågat niondeklassare om de begått eller blivit utsatta för brott under det senaste året. Resultatet visar att allt färre ungdomar uppger att de har begått brott. Men det är fortfarande en majoritet av landets niondeklassare som uppgett att de vid något enstaka tillfälle har begått brott. Polisens statistik visar på en liknande trend. I Linköping till exempel minskade antalet färdiga utredninger när det gäller ungdomar mellan 12 och 18 år. Från 780 i mitten av 90-talet till drygt 500 förra året. När det gäller narkotikabrott ser man inte en lika tydlig minskning i BRÅ:s statistik. Bo Karlsson bekräftar att det är allt fler och yngre ungdomar som använder narkotika.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".