Krav på kretsloppsanpassad toalett

Norrköpings kommun är den första kommunen i landet som infört kretsloppsanpassade toaletter som krav. Kraven gäller än så länge bara vid nybyggnationer på landsbygden men kan i en framtid gälla alla avlopp.
De allra effektivaste sättet att ta hand om närsalterna är att dela upp urin och avföring direkt. En kretsloppsanpassad toalett är delad på mitten så att urinet samlas i en tank och avföringen i en annan. Anledningen är att man vill minska utsläppen av framförallt fosfor och kväve, det som bidrar till övergödningen av sjöar och vattendrag. Men kraven gäller än så länge bara vid nybyggnationer på landsbygden. Detta gör att bygglov som tidigare fått avslag nu kan få godkänt eftersom utsläppen minskar avsevärt. Men det finns fortfarande över 2 000 avlopp i Norrköpings kommun som inte har tillfredställande rening.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".