Polisen dålig på information till brottsoffer

Polisen i Östergötland dåliga på att informera brottsoffer om pågående utredning.Det visar en färsk studie som elever vid Linköpings universitet har gjort.
Undersökningen omfattar 178 personer som drabbats av inbrott i sin bostad. Dom har fått svara på frågor om bland annat hur polismännen man haft kontakt med har uppträtt, vilket förtroende man har för polisen och vilken information man fått. Det blir höga betyg på dom flesta punkter, men en tendens är att yngre svarande har mindre förtroende för polisen än äldre. Någon skillnad i förtroende för polisen mellan svenskfödda och brottsoffer med invandrarbakgrund kan inte ses, utan den stora plumpen i protokollet är att polisen anses informera alldeles för dåligt, både om hjälp man kan få och om vad som händer med utredningen. Utredningen från studenter vid Linköpings universitet ska ligga till grund för polisens riktade utbildningsinsatser under nästa år.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".