Salmonella på gård i Kinda

Närmare 200 grisar och knappt ett hundratal värphöns på en gård i Kinda kommun har avlivats efter att salmonella upptäckts bland djuren.
Smittan misstänks ha kommit med foder från Svenska lantmännens foderfabrik i Norrköping. Foderfabriken stängdes förra veckan för sanering efter att salmonellasmittan upptäcktes i en del av fabriken. FAKTA: SALMONELLA PÅ MÄNNISKOR Varje år smittas ungefär 4 000 svenskar av salmonella. I 85 procent av fallen har de drabbade smittats utomlands. Enligt Smittskyddsinstitutet är mindre än en procent av alla djur och livsmedel i Sverige salmonellasmittade. I flertalet europeiska länder är däremot salmonella enteritidis från ägg och kyckling ett stort problem. Den salmonella som påträffats på Svenska Lantmännens foderfabrik i Norrköping och på den smittade gården i södra Östergötland heter salmonella cubana. Den är mycket ovanlig på människor och även ovanlig på djur. Däremot har den hittats i rapsmjöl, på fänkål, sesamfrö och nötter. Mellan 1997 och 2002 har inte ett enda fall av salmonella cubana på människor rapporterats i Sverige. I år har en person smittats. Det är oklart om den personen har smittats i Sverige eller utomlands. (TT)
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".