Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Återbetalning av dagisavgifter efter strejken

I dag väntas Norrköpings kommun ta ställning till om avgifter ska betalas tillbaka till familjer som under Kommunals strejk inte fick barnomsorg eller förskoleverksamhet.
Norrköping blir då den sista av de strejkdrabbade kommunerna i Östergötland som tar beslut. I Linköping krävdes inget politiskt beslut, eftersom återbetalningsskyldighet vid utebliven barnsomsorg redan finns i riktlinjerna. Genom avdrag på kommande räkningar återbetalas 1/30 av månadsavgiften per dag utan omsorg, allt eftersom familjernas ansökningsblanketter kommer in. Hur många det handlar om är ännu inte klart. Ersättning för uteblivna måltidser betalas inte. I Motala har Bildningsnämnden beslutat att avgifter betalas tillbaka senast i september genom avdrag på familjernas kommande räkningar. Läget är däremot oklart för familjer som inte har barnen i omsorg längre och det därför inte finns några räkningar där avdrag kan göras. Verksamhetsledningen ska fatta beslut om vilka regler som ska gälla, eftersom hanteringskostnaderna kan bli högre än beloppet. 75% av föräldrarna har skriftligen begärt återbetalning av avgifter. I Norrköping föreslås att 1/30 månadsavgift per dag ska återbetalas till familjer där barnen avstängts hela dagar från förskoleverksamhet och skolbarnomsorg. Däremot återbetalas inget när barnen deltagit i begränsad verksamhet. Återbetalning beräknas ske på fakturan för oktober månad. Barn- och ungdomsnämnden tar beslut i frågan sent i eftermiddag.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".