Landstingets väl rustat för framtiden

I två år har verksamheten gjort stora underskott och nästa år väntar besparingar i sjukvården på över 100 miljoner. Men på några års sikt står landstinget väl rustat ekonomiskt och när det gäller pengar på banken är östgötalandstinget är ett av de rikaste landstingen i landet.

– Om man jämför med andra landsting är vi väl rustade inför framtiden just när det gäller de här stora pensionsåtagandena som landstinget har, säger ekonomidirektör Mikael Borin.

Det är många mörka moln på landstingets himmel just nu, årets och fjolårets stora förluster i sjukvården, tuffa besparingar och dessutom lågkonjunktur, stigande arbetslöshet och minskande skatteintäkter. Men den som skådar i stjärnorna kan se att solen kommer att bryta igenom om några år och solen i det här fallet är 5 miljarder kronor på banken. Pengar till de anställdas pensioner.

Östergötland är ett av bara två landsting i landet som avsatt nästan alla pengar till pensionerna. Och med pengar finns det åtminstone två bra saker. För det första kan de förvänta sig att växa, ju mer från början desto mer ränta. En motsägelse ett år som detta när börsen kraschat och mångas sparpengar försvunnit men Mikael Borin är ändå nöjd med placeringarna.

– Jag tror att vi, jämfört med de flesta landsting, har haft en bättre förräntning, säger Mikael Borin.

Bättre betyder minus 200 miljoner eller fem procent.Det andra och kanske viktigaste är att 40-talets stora årskullar snart går i pension och då behövs mer pengar till pensioner än någonsin.

– Man kommer ju att skörda frukterna då det blir lite större pensionsavgångar, menas andra landsting faktiskt kommer att få belasta de pengar som ska gå till hälso- och sjukvård, för att kunna betala pensionerna, avslutar Mikael Borin.

Dessutom innebär pengarna att landstinget kan låna av sig själv istället för av banken när man ska göra investeringar, säger oppositionsrådet Irma Görtz (s)

– För de investeringar som behöver göras så kan landstinget låna av sig själv vilket är bra eftersom man slipper gå ut och låna på den öppna marknaden. Det är en styrka.

Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".