Nederländerna nobbar Gripen

Inte heller Nederländerna kommer att välja det svenska stridsflyplanet Jas Gripen när landet ska ersätta sina nuvarande stridsflygplan. Nederländerna ska i likhet med Norge köpa amerikanska F-35 också känt som Joint Strike Fighter (JSF). Det skriver försvarsdepartementet i Haag i en utvärdering.

Det formella beslutet fattas av den nederländska regeringen först 2010. Men i och med försvarsdepartementets ställningstagande ser det ut som att det svenska stridsplanet Jas Gripen inte ens får vara med i konkurrensen om vilken typ av plan som ska ersätta Nederländernas nuvarande stridsplan F-16, skriver Ritzau.

Men på Gripen international har man inte helt gett upp hoppet, även om torsdagens besked var väntat.

-Parlamentet har ifrågasatt klokskapen i att gå vidare med JSF och man ville titta på alternativ. Att försvarsdepartementet och försvaret fortfarande står bakom JSF var förväntat, säger Gripen internationals vd Johan Lehander till TT.

-Men parlamentariker kommer säkert fortsätta att ställa frågor och vi är förstås beredda att svara på frågor kring Gripen, för vi tror fortfarande att det är ett väldigt starkt alternativ.

Nederländerna har aldrig efterfrågat någon offert på Gripen. Däremot har man efterfrågat information om de svenska planen, enligt Lehander.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista