NORRKÖPING

Hårdare tag mot sötsaker i skolan

I Norrköping har konsumtionen av sötsaker i förskolor och grundskolor minskat sedan kommunen för drygt ett år sedan införde nya riktlinjer. Men fortfarande är det elever och barn som någon gång i veckan eller någon gång i månaden äter något sött. Det vill nu Lars Stjernkvist (s) ordförande i barn- och ungdomsnämnden få bort och hoppas på att kunna införa ett förbud.

– Det är fortfarande en rekommendation och nästa steg är att säga nej, nu har vi en regel som säger att sötsaker förekommer inte.

När riktlinjerna fastställdes för ett och halvt år sedan var det många som reagerade på att införa ett godisförbud och det hela slutade med en kompromiss. Kommunens kostprogram ses nu över och den del som rör hur skolor och förskolor ska förhålla sig till att servera eller sälja godis, saft, bullar och glass bör bli tydligare tycker Lars Stjernkvist.

– Då vet alla föräldrar att det här är inget som diskuteras , om det ska tillåtas en eller två gånger utan en tydlig och rak regel säger Lars Stjernkvist.

Kommunen vill föregå med gott exempel och främja en sund livsstil och anser att sötsaker inte bör finnas med som ett inslag i verksamheten. Vissa elever har reagerat mot de nya riktlinjerna och på vissa förskolor har frågan delat föräldrar i två läger.

Men på Enebypark skolan i Norrköping tycker de flesta eleverna att det är bra att det inte finns läsk och godis i cafeterian.

– Jag tycker att det är bra för det är ju bättre att äta nyttig mat, säger Daniela Karlsson som går i årskurs sex.

Oskar Andersson går också i årskurs sex.

– Jag saknar godis lite grann men det är bra att det inte finns för dom som försöker äta nyttigt.

Lars Stjernkvists förhoppning är att få stöd för ett förbud från både bland elever, personal och föräldrar. I januari ska barn- och ungdomsnämnden diskutera frågan igen.

Maria Turdén
maria.turden@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".