Fotomodell slapp undan fortkörning- Polismän frias från tjänstefel

Den polisman i länet som lät en fortkörande fotomodell slippa undan böter gjorde inget fel. Det visar polisens internutredning av fallet. Nu läggs utredningen mot polismannen ner.

Det var i somras som polismannen och en kollega vid östgötapolisen stoppade en bil som misstänktes ha färdats i över 140 kilometer i timmen på en 70-väg.

I bilen fanns två lättklädda fotomodeller, men kvinnorna fick köra vidare efter att en av dem låtit sig fotograferas med en av poliserna.

Det hela uppdagades när en av modellerna berättade om händelsen på sin blogg. Fallet anmäldes då som misstänkt tjänstefel. Men efter att poliserna förhörts läggs utredningen nu ner.

– Det finns inte längre någon anledning att anta att det gjorts något tjänstefel. Jag ahr förhört en av poliserna och då har det framgått att de har kört på en parallell väg och sett en bil köra väldigt fort men innan de kom i kapp och hann göra en mätning så har bilen bromsat in till normal hastighet, säger Monica Mimer chefsåklagare vid enheten för polismål

Är det svårt att bevisa att det begåtts tjänstefel?
– Jag har ingen anledning att ifrågasätta polismannens uppgifter och då har jag valt att lägga ner förundersökningen.

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjo@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".