1 av 2
2 av 2
Största brandfaran i jul.

Öppen planlösning brandfara i jul

Kök med öppna planlösningar, som blivit populära på senare år, är mer brandfarliga än vanliga kök.

För skulle adventsljusstaken fatta eld nu i jul blir rökspridningen i ett öppet kök betydligt snabbare.

– Får man en brand i ett kök som inte är avgränsat så får man rökspridning i hela huset. Till skillnad från rum med dörrar då man i alla fall till en början kan stänga inne röken. Det är det vi tycker är dilemmat med de öppna köken, säger Stig Andréasson vid Räddningstjänsten i Kalmar.

Om olyckan skulle vara framme så ska man se till att stänga dörrar för att strypa syretillförseln och stänga inne branden och röken innan man ringer 112. Något man alltså inte kan i de trendiga köken med öppna planlösningar.

I övrigt är det precis som varje jul, oavsett kök man har, viktigt att man tittar efter om brandvaranare fungerar, var man placerar ljusen och att den som tänder ljusen även tar ansvar för att de släcks.

– Gör en typ av checklista. En lapp på dörren som påminner om att släcka ljusen är bra, för det är ljusen är den stora faran.

Johan Persson
johan.persson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".