1 av 2
2 av 2
Det krångliga munstycket.

Krångligt att tanka miljövänligt

Det tar lång tid och är krångligt att tanka biogas i Norrköping. Det säger flera biogas kunder som SR Östergötland. Nu gör företaget Svensk Biogas en storsatsning för att komma till rätta med problemen.

–Tankningen tar alldeles för lång tid. Det kan ta upp till en halvtimme ibland om det är dåligt tryck. När det står  bilar före kan det bli väldigt långa köer, säger Mikael Andersson som tankar sin sopbil på en mack i Norrköping.

Flera av biogaspumparna i Norrköping har problem med att hålla tillräckligt högt tryck för att det ska gå att tanka från dem. Det märks särskilt när stora fordon, som bussar eller sopbilar, ska tankas.

Nu ska Svensk Biogas förbättra tekniken vid sina två pumpställen i Norrköping. Dessutom kommer en helt ny pump, särskilt anpassad till stora fordon.

Biogaskunderna klagar även på munstycket som används vid tankningen är krångligt och användarovänligt. Det är dock inget som Svensk Biogas kan göra någonting åt. Munstycket är europeisk standar. Men det pågår arbete även på det området.

– Det pågår ett arbete med att få fram ett mer lätthanterligt munstycke. Jag kan inte säga exakt när det finns på marknaden men förhoppningsvis inom ett år, säger vd:n för Svensk Biogas Christer Setterdahl.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".