Allt mer ovanligt med vit vinter

De vita vintrarna blir allt mer sällsynta i Mellansverige. Trenden har varit tydlig sedan 60-talet och enligt Lennart Wern, meteorolog vid SMHI, så kryper snötäcket sakta men säkert allt längre norrut. – De sista bra vintrarna hade vi i slutet av 80-talet, säger han.

Klimatet har alltid gått uppåt och nedåt, men från 60-talet har det varit varmare och snöfattigare vintrar och enligt Lennart Wern står det helt klart att vad vi ser är den globala uppvärmningen som är en följd av våra utsläpp av koldioxid. Prognosen för framtiden är fortsatt dyster:

– Vi har ett forskarteam som beräknar framtida klimat fram till i slutet av det här seklet och för Mellansverige har vintrarna med snötillgång minskat från 2-3 månader per år till att det bara blir vinter en månad, berättar Lennart Wern.

Med allt mindre snö som ligger under en allt kortare tid så kommer det att bli allt svårare för exempelvis skidnäringen i Mellansverige. Trenden är särskilt tydlig i Götaland och Svealand.

Enligt Lennart Waern är hoppet om en vit jul inte helt ute:

– Nej, jag tror inte det, men de blir nog inte lika vanliga som de har varit.

Anders Ekwing
anders.ekwing@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".