Tågtrafiken på Uven hotad igen

Tågtrafiken på Uven är återigen hotad. Det handlar om sträckan mellan Uppsala och Norrköping, via bland annat Eskilstuna och Katrineholm.

Enligt en ny utredning från Rikstrafiken åker inte tillräckligt många resenärer mellan regionerna för att trafiken där ska få fortsatt statligt stöd.

– Det finns alternativ till tåget för de resmål som vi ser från Rikstrafiken är viktiga att prioritera, säger Bosse Andersson, utredare på Rikstrafiken.

Rikstrafiken står idag för drygt hälften av kostnaden för trafiken på Uven, drygt 16 miljoner kronor per år. 2005 förlängdes avtalet, men nu till sommaren går avtalet ut och då är det upp till länstrafikbolagen i de olika länen att bedöma om trafiken kan fortsätta.

En tidigare undersökning visar på drygt 5 000 påstigningar per station och dygn längs sträckan.

Den största delen av resenärerna åker enligt Rikstrafiken kortare sträckor, och många arbetspendlar.

Regeringens samordnare i Sörmland landshövding Bo Könberg och Regionförbundet Sörmlands ordförande Marita Bengtsson krävde nyligen av regeringen att det statliga stödet för Uven ska fortsätta. 

Ingela Martinsgård
ingela.martinsgard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".