Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Depression och hjärtsvikt dålig kombination

Hjärtsviktspatienter med depression har betydligt större risk att dö i hjärt-kärlsjukdomar än andra patienter med hjärtsvikt. Det visar en ny doktorsavhandling av kardiologsjuksköterskan Peter Johansson vid Linköpings universitet.

I forskningen ingår 510 Kindabor, som var mellan 65 och 82 år när studien började. Forskningen visar att 24 procent av hjärtsviktspatienterna som ingick i studien också led av depression. Dessa har fyra gånger högre risk att dö i hjärt-kärlsjukdomar jämfört med andra hjärtsviktspatienter.

– Jag tycker att vi ska ta depression på större allvar. Vi måste försöka upptäcka det på ett mer strukturerat sätt och förhoppningsvis ta hand om depressioner på våra hjärtmottagningar, säger Peter Johansson.

Hos en patient som drabbas av hjärtsvikt pumpar hjärtat inte ut tillräckligt med blod i kroppen för att den ska fungera normalt. Vanliga symptom är trötthet, andfåddhet och svullna ben.

Hjärtsvikt är en följd av andra sjukdomar som till exempel hjärtinfarkt eller högt blodtryck och är vanligast bland äldre personer.

I doktorsavhandlingen har Peter Johansson också studerat andningsuppehåll i sömnen, så kallad sömnapné, hos äldre personer. Det visade sig att andningsuppehåll i sömnen var dubbelt så vanliga hos hjärtsviktspatienter, än hos dom utan hjärtproblem.

Men om det leder till ökad dödlighet vet man inte. Det får en studie som inleds under våren utvisa.

Johan Gustafsson
johan.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".