Nytt system i mobilen hjälper polisen

Nästa år kan Sveriges poliser börja använda mobiltelefoner för att söka information i register och databaser, något som skulle effektivisera polisarbetet ute på fältet avsevärt. Just nu provas systemet runt om i landet, bland annat här i Östergötland.

Polisen Gustav Ahlfont är en av dem som testat den nya tekniken.

– Vi kan göra frågor på fordon och på personer. Vi har ju tillgång till passbilder bland annat, det är till stor nytta när vi letar efter efterlysta eller försvunna personer, säger han.

Det är en helt vanlig mobiltelefon som laddats med en ny programvara som Rikspolisstyrelsen har tagit fram. Med några enkla knapptryck får polisen Gustav Ahlfont på ett ögonblick svar på telefonens skärm om vem som äger bilen han har stoppat, om skatten är betald och hur det gick vid den senaste besiktningen.

Rutinfrågor av det här slaget sker för det mesta över polisradion in till någon av polisens länskommunikationscentraler, som har tillgång till alla register. När det är mycket att göra kan polispatruller i värsta fall få bortåt en halvtimme på svar.

Testet, som omfattar ett 30-tal poliser, såväl spanare som ordnings- och trafikpoliser, visar att det finns stora tidsvinster att göra om systemet byggs ut

Informationen som går mellan mobiltelefonen ute på fältet och polisens databaser är hemlig och krypterad. 

Testet ska nu utvärderas. Ger Rikspolisstyrelsens ledning sitt godkännande skulle poliser runt om i landet kunna börja använda den nya tekniken successivt start någon gång under 2009.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".