ÖSTERGÖTLAND

Ökad bevakning mot snatterier vid storhelger

När skolelever går på lov ökar bevakningen i butikerna för att förhindra snatterier. I Östergötland anmäls cirka 2 500 tillgrepp varje år, men det är inte skolungdomar som stjäl mest. Butikernas stora problem är ligor och deras egna anställda.

– Vi brukar öka vår bevakning vid storhelger. Det är mycket folk i rörelse och då är det helt enkelt lättare att stjäla, säger Cecilia Mårtensson som är varuhuschef på Åhléns.

Bland dem som åker fast för snatterier finns ofta ungdomar, men det är inte dem som orsakar störst skada. Det är ligorna, menar Konstantin Evaggelov, avdelningschef på Securitas Handel i Linköping.

– Det som ökar mest under julhandeln är ligorna som är ute och opererar. Det är främst varor som är lätta att sälja och som är värda ganska mycket, främst hygienartiklar och även kött, oxfilé kan man se öka markant i svinn, säger han.
När ligorna slår till kan butiken bli av med värden för flera hundra tusen kronor på ett par minuter. Men ligorna är inte butikens enda huvudvärk. Enligt branschorganisationen Svensk handel stjäl butikens egna anställda för cirka tre miljarder kronor varje år, och det är ett problem som ökar allt mer.

– Det är en ny utveckling av interna snatterier. Det handlar inte om personer som själ för att överleva, utan man vill ha helt enkelt, säger Christina Larsson, informationsansvarig på Svensk Handel.

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjo@sr.se

Antalet snatterier 2007

Gävleborgs län        1 603
Stockholms län      18 995
Södermanlands län  1 631
Uppsala län             1 471
Västmanlands län    1 506
Örebro län              1 648
Östergötlands län    2 639

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".