Linköping

Polisen vill se fler vuxna i Linköpings city

Sedan kommunen slutade med fyrverkerier vid tolvslaget på nyårsnatten i Linköping så har ungdomarna tagit över området kring Domkyrkoparken.

Nu vill polisen se färre ungdomar och fler vuxna i centrum kring midnatt.

- Det som har blivit sämre i Linköping de senaste åren är att firandet blivit koncentrerat till domkyrkoparken, slottet och stadshuset, säger Håkan Stenbäck vid polisen.

Nu uppmanar polisen vuxna att hålla barnen undan från city eller att själva vara med i området kring domkyrkan vid tolvslaget på nyårsafton. Håkan Stenbäck bedömer att det trots allt inte är farligt att vistas där som vuxen.

- Nej det tycker jag inte. Det har alltid en lugnande effekt om det är många vuxna ute. Så vi önskar att det var fler än vad det är i verkligheten.

I Motala har man haft liknande problem i centrum som i Linköping på nyårsnatten. Under hösten beslöt fullmäktige i Motala att förbjuda fyrverkerier utan tillstånd i en zon i centrala staden.

- Vi har samma förbud här, men det är så många tusen människor här. Polisen kommer bara på ett fåtal som man kan rapportera, säger Stenbäck.

Polisen kollar varje år hur handlarna sköter försäljningen av fyrverkerier med tanke på åldergräns. Och där finns inget att anmärka, enligt Håkan Stenbäck.

Han välkomnar också beslutet från bland annat en av de stora matbutikskedjorna att inte sälja fyrverkeripjäser alls i år.

- Man kan väl hoppas att det är början på en ny era där det är flöer som inser vilka skador det här gör, säger Håkan Stenbäck.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".