Nyår en plåga för människans bästa vän

Nyårsafton är årets höjdpunkt för dom som gillar att skjuta av raketer. För djurägare kan dock tiden runt nyår vara en plåga.

- Man är ju livrädd att det ska hända något. Man får tassa runt och ha ögon i nacken, så det inte smäller precis bakom, säger hundägaren Christer Wall.

För några år sedan fick polisen i Norrköping ta emot många samtal från allmänheten som var upprörd över att det sköts mycket raketer. Men i år har det varit lugnare.

Polisen i Norrköping tror att det kan bero på att man nu kontrollerar ungdomar hårdare. Handlarna har också blivit bättre på att kolla åldern på dom som köper fyrverkeripjäser.

Peter Källkvist, som driver ett hunddagis i Norrköping, tycker att fyrverkerier skjuts under en kortare tidsperiod i år än tidigare år:

- Fram till i år har jag känt att från första december så måste jag gå ut på natten för att rasta hunden utan att bli livrädd. Detta år har jag hittills varit glad för att vi inte hört några smällare.

Norrköpings kommun är restriktiv när det gäller tillstånd att få skjuta fyrverkerier. Det är bara tillåtet att skjuta raketer på nyårsafton, nyårsdagen, påskafton, påskdagen, valborg och första maj. Annars krävs polistillstånd.

Kerstin Bildfors, ordförande i Norrköpings brukshundsklubb, tycker att reglerna för att skjuta raketer gärna kunde bli ännu restriktivare, och begränsas till vissa klockslag.

- Att man får vissa tider då man får smälla vore ju önskvärt, men jag tror att vi har långt dit.

Johan Gustafsson
johan.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".