Tonerna från isen ett tecken på tjocklek

Isen ligger tjock på många av länets sjöar, vilket lockar till långfärdsskridskoåkning. Åke Öberg är ledare från friluftsfrämjandet. Han är ute på Hällerstadsjön som ligger mellan Västra Husby och Östra Ryd med ett gäng entusiastiska skridskoåkare.

– Det är en härlig känsla, man känner sig liksom fri när man åker ut och glider över isen, säger Åke Öberg.

När åkarna drar ut över isen uppstår speciella ljud, dova och ljusa toner. Ljuden avslöjar isens tjocklek men man kan inte höra sina egna ”skridskoljud”. Så det är personen bakom som kan uppfånga tonerna. Om tonfallen plötsligt höjs bör man vara försiktig.

– Stiger tonen snabbt får man se upp, för då vet man att isen är svagare säger Åke Öberg.

Att åka långfärdsskridskor har blivit mycket populärt. Antalet åkare ökar varje år, en av anledningarna kan vara att det normalt inte är så mycket snö i länet menar Åke Öberg.

– Vi har tyvärr haft två dåliga år vad det gäller istillgängligheten. Men det här året ser väldigt lovande ut just nu i alla fall, avslutar Åke Öberg med ett leende över läpparna.

Lovisa Gelin
lovisa.gelin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".