Fler unga beroende av bidrag

Allt fler unga är beroende av stöd från Försäkringskassan. I Östergötland har antalet unga med aktivitetsersättning ökat med 25 procent de senaste tre åren, mellan år 2005 och 2008.

Ersättningen är ett stöd till unga handikappade eller psykiskt sjuka och som därför har svårt att kunna jobba. 

– Det har varit tungt och jobbigt, man har ju velat göra saker men helt enkelt inte orkat, berättar Morgan Wahlgren som är 28 år och lever med aktivitetsersättning.

I hela Sverige får nästan 28 000 unga mellan 16 och 29 år aktivitetsersättning och det är mer än 4 300 fler än för tre år sedan. Samtidigt har sjuktalen i andra åldersgrupper minskat under den här perioden.

– Det är naturligtvis oroande och vi behöver göra allt tillsammans för att hjälpa de här ungdomarna att inte hamna i ett livslångt utanförskap, säger Eva Alner Liljedahl, chef vid Försäkringskassan.

Ansvarig minister är Cristina Husmark Pehrsson, socialförsäkringsminister och hon är oroad överutvecklingen.

– Det gör mig väldigt bekymrad att det är väldigt många fler som har aktivitetsersättning i unga år och vi har sett den tendensen i tio år, säger hon.

Och det ska bli mer hjälp till de unga lovar hon.

– Men det är ingenting som man gör över en dag, men vi ska se till att det blir en god hjälp till ungdomar, säger Cristina Husmark Pehrsson.

Christine Odén
christine.oden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".