Norrköping

Friskförklarad tvingas till tvångsvård

En Norrköpingsbo tvingas till fortsatt tvångsvård trots att två läkare anser att han är frisk. Norrköpingsbon dömdes för tio år sedan till rättspsykiatrisk vård för en grov misshandel.

- Jag blev förvånad över domen just mot bakgrund av att det enligt läkarnas samstämmiga bedömning inte förelåg någon psykisk störning i något hänseende, säger Göran Orrenius, Norrköpingsbons advokat.

Norrköpingsbon dömdes för tio år sedan till rättspsykiatrisk vård för en grov misshandel men efter ett år rymde mannen utomlands. När han nyligen återvände till Sverige greps han och fördes omedelbart tillbaka till den rättspsykiatriska kliniken i Vadstena. I ett utlåtande säger nu både klinikens överläkare och länsrättens specialist i allmänpsykiatri att mannen inte längre lider av någon allvarlig psykisk störning å att han bör skrivas ut. Trots det vill länsrätten att tvångsvården ska fortsätta.

- Som jag förstår domen har läkarna ansett att han inte har en så allvarlig psykisk störning att han behöver psykiatrisk vård. Sedan har som sagt åklagaren uttalat sig om att han är tveksam att det på den korta tiden går att utreda det. Men de andra kriterierna, risken för återfall i brott, kommer rätten fram till att de inte var tillräckligt utredda, säger Ove Horned, lagman och talesman för länsrätten i Östergötland, som inte själv deltog i beslutet.

Att länsrätten underkänner de två läkararnas utredning är ovanligt. Rätten går istället på åklagarens linje som anser att risken för att han återfaller i brott inte är tillräckligt utrett. När en sådan utredning är klar kan han få en ny chans till utskrivning.

- Det är som sagt ett mycket ovanlig situation det här att vården tas upp efter en rymning på nio år. Därav kanske att man också är ovan att göra en bedömning i ett sådant unikt fall och att man därför kommer fram till olika uppfattningar, säger Ove Horned.

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".