1 av 2
2 av 2
Jan Hlavac och Calle Gunnarsson gratulerar Fredrik Emvall efter hans 3-1-mål

Serieledarna slog jumbon Södertälje

Linköping tog säsongens första seger mot bottenlaget Södertälje efter 4-2 på bortais. LHC dominerade stora delar av matchen utan att kunna avgöra helt förr än Niklas Persson satte 4-2 i tom bur på slutet.

Första perioden gick till hemmalaget. Linköping fick spela i numerärt underläge allt som oftast. I andra gick det bättre. Andreas Pihl öppnade målskyttet och både Daniel Fernholm och Fredrik Emvall gjorde honom sällskap i målprotokollet.

– Förklaringen var att vi inte spelade i box play i andra. Vi hade fyra box play i första men inget i andra. Vi är starka i spelet fem mot fem så det gäller att hålla oss på banan, säger Joakim Eriksson.

Nu leder LHC serien med 5 poäng, ett ovanligt stort försprån i årets serie. Efter juluppehållet har Linköping tagit 13 av 15 möjliga poäng.

– Uppehållet kom väldigt lägligt för oss. Vi var inne i en negativ trend innan dess men nu har vi hittat tillbaks till vårt spel, säger Eriksson.

Serieledarna är inte seriens bästa hemmalag. Bara 30 av lagets 67 poäng har kommit i Cloetta Center. Desto bättre har bortapselet fungerat.

– Vi har haft problem att möta lag som backar hem och många prioriterar defensiven när de kommer till Cloetta Center. På bortaplan anfaller de andra lagen mer och spelet blir öppnare. Det passar oss bra.

Nu slåss Linköping definitivt om seriesegern och bortom den hägrar ju det där SM-guldet som klubben fortfarande inte vunnit.

– Skulle det bara hänga på längtan skulle vi ha stora möjligheter att ta guld. Men det är arton omgångar kvar och sedan väntar det förmodligen tuffaste slutspelet någonsin i Sverige, säger Eriksson.

Robert Tennisberg
robert.tennisberg@sr.se
Petter Ahnof
petter.ahnoff@sr.se

Södertälje-Linköping 2-4((0-0, 1-3, 1-1))

Andra perioden: 0-1 (5.03) Andreas Pihl (Niklas Persson, Andreas Jämtin), 1-1 (14.24) Linus Klasen (Petri Pakaslahti), 1-2 (15.11) Daniel Fernholm (Pontus Petterström, Mikael Håkanson), 1-3 (16.00) Fredrik Emvall (Carl Gunnarsson, Jan Hlavac).

Tredje perioden: 2-3 (15.51) Linus Klasen (Tomas Kollar, Petri Pakaslahti), 2-4 (19.41) Niklas Persson (Joakim Eriksson, Andreas Pihl) mål i tom kasse.

Skott: 19-29 (4-10, 8-12, 7-7).

Utv, Södertälje: 4x2. Linköping: 6x2.

Domare: Ulf Rådbjer, Grödinge.

Publik: 3 335.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".