Kommuner dåliga på att energideklarera

Vid årskiftet skulle 350 000 fastigheter i landet energideklarerats men långt ifrån alla har genomgått kontrollen.

Hittills är 50 000 fastigheter klara men en kommun som lyckats bättre än genomsnittet är Norrköping.

I Norrköping har 30 procent av de aktuella fastigheterna energideklarerats. Även Mjölby ligger bra till enligt Boverket. I Ydre däremot har bara en av 98 fastigheter kontrollerats.

Energideklarationen finns inskriven i lag sedan sommaren 2006 och ska göras för att kommunerna ska få ett grepp om hur mycket energi som går åt i husen. I deklarationen ska det också finnas förslag på hur man kan göra för att få ner förbrukningen.

Hyreshus och större så kallade specialfastigheter som till exempel simhaller tillhör de fastigheter som ska kontrolleras.

En orsak tll att bara 50 000 av 350 000 fastigheter i landet har deklarerats är att det varit svårt att få tag på firmor som ackrediterats för att göra jobbet. Men nu finns omkring 300 godkända företag och ytterligare nästan 100 är på gång.

Lite i sista stund kan man tycka. Arbetet skulle varit klart vid årskiftet men ansvariga på kommunerna som ligger efter säger att de kommer att klara sig utan vite för förseningen.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".