Tvångsvård kan bryta mot FN-deklaration

Fallet med den Norrköpingsbo som tvingats till tvångsvård kan bryta mot FN:s Hawaii-deklaration för psyksjukas rättigheter. Bakgrunden är att läkarna anser att mannen inte längre har något vårdbehov.

– Om den här patienten till exempel vill driva det här i Europadomstolen så skulle han kanske kunna få rätt och få Sverige prickade för att vi bryter mot Hawaiideklarationen, säger Mats Dernevik, forskningschef vid rättspsykiatriska kliniken i Vadstena.

Hawaiideklarationen tillkom på 70-talet och i den står att man inte får tvångsvårda någon som är allvarligt psykisk störd. I fallet med Norrköpingsbon ansåg två läkare att mannen inte längre är i behov av vård och bör skrivas ut. Men med stöd av svensk lag kan tvångsvården ändå fortsätta, då rätten ska ta hänsyn till andra faktorer än vad läkarna anser.

– I västvärlden leder Sverige ligan bland de nationer som bryter mot Hawaiideklarationen. Just därför att det kan bli så att kliniker bedömer att det inte längre finns en allvarlig psykisk störning. Exempelvis att de psykologiska störningarna har minskat eller funktionen har ökat så att det inte längre är Ohanterbart. Men då är det alltså länsrätten har att ta ställning till det men också en rad andra saker, nämligen återfallsrisken och förhållanden i övrigt såsom vårdplan och riskhanteringsplan, förklarar Mats Dernevik.

Läs även:

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjo@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".