Lobbygrupper oense om Ostlänken

Uppdaterad 13:21
Östsvenska handelskammaren vill att sträckningen Linköping-Norrköping prioriteras när höghastighetsbanan Ostlänken ska börja byggas. Något som får kritik av lobbyföretaget Nyköping-Östgötalänken.

– Det handlar mycket om att vi måste komma igång och tidigarelägga Ostlänken. Det ger dessutom en regional effekt i Östergötland. Idag är det fullt på spåren och det här kan hjälpa att komma igång med den regionala pendlingen, säger Handelskammarens vd Tomas Sjölander.

– Det här är inte ett regionalt projekt för Linköping-Norrköping eller Sörmland-Östergötland. Det är ett nationellt projekt.

Nyköping-Östgötalänken anser att handelskammarens utspel splittrar sammanhållning och motverkar bygget av Ostlänken.

– Nu när vi fått upp frågan om Ostlänken på regeringsnivå är det viktigare än någonsin att aktörerna i Sörmland och Östergötland håller ihop, säger Göran Forssberg, ordförande i Nyköping-Östgötalänken.

Regionförbundet Östsams ordförande är också kritisk till handelskammarens utspel.

– Man måste vara medveten om processer som pågår. En utredning ska vara klart i sommar och sen tar regeringen beslut. Där ska vi vara med och påverka men att nu gå ut och bestämma var man ska börja bygga tycker jag inte är rätt. Det måste man lämna åt dem som har fakta, säger Jan Owe Larsson.

–  Det viktiga är att Sverige beslutar om att bygga höghastighetsjärnväg. Kommer det så kommer Ostlänken och då kommer också nya spår mellan Linköping och Norrköping, säger Owe Larsson.

Här är Östsvenska handelskammarens krav:

  • att Ostlänken påbörjas så fort som möjligt,
  • att första etappen på Ostlänken blir mellan Linköping och Norrköping,
  • att kommunerna påskyndar planering och byggnation av de två resecentra, som ska ligga i Linköping respektive Norrköping,
  • att sträckningen Linköping ‐ Norrköping får stå modell för en finansieringslösning med externt kapital från regionen.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".