Mysig brandfara i vinterkylan

Skorstensbränderna eller de så kallade sotbränderna ökar när kylan slår till. En stor anledning är att fler väljer att elda i braskamin utan att ha rätt kunskap om hur man eldar med ved.

– I en braskamin ska det brinna men absolut inte i själva skorstenspipan. Den är inte gjord för så höga temperaturer. Brinner det där kan skorstenen spricka och branden kan sprida sig.

Kalla vintermånader och höga elpriser gör att många väljer att elda i sin braskamin. Även om det kan vara mysigt så medför det stora risker.

Ulf Lago tror att kunskapen om att elda med ved är sämre hos dom som inte använder vedeldningen som den primära värmekällan. Risken är att man eldar på hårdare än vad skorstenen och eldstaden klarar av så att tjära och sot på insidan av skorstenen och börjar brinna.

– Där många har dålig kunskap är hur man ska elda i en braskamin. För det första ska veden vara torr, helst torkad i minst ett år. Sen eldar man ofta med för dålig lufttillförsel. Då bildas rök som kan sätta sig i skorstenspipan och det är inte bra.

Anton Frank
anton.frank@sr.se

Fakta: Elda på rätt sätt

  • Använd torr ved i lämplig storlek
  • Starta snabt. Anvädn finkluven ved.
  • Elden ska brinna, inte pyra
  • Röken ska var genomskinlig, inte svart
  • Lägg sot och aska i plåthink med lock

Källa: Brandskyddsföreningen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".