1 av 2
Vy över sjön Ören där Annika Brundin valde att sprida askan efter sin son Mats.
2 av 2
Kristina Samuelsson.

Naturen allt vanligare begravningsplats

Allt fler vill sprida askan av sina anhöriga utanför kyrkogårdar och begravningsplatser. Det visar en kartläggning som SR Östergötland gjort.

När Annika Brundins son Mats avled valde hon att sprida hans aska i sjön Ören utanför Åtvidaberg, vid familjens lantställe.

– Platsen där vi fick sprida Mats aska är en sjö där Mats har tillbringat många somrar. Det är mäktigt med naturens krafter, sjön växlar utseende och man kan komma ihåg Mats i olika situationer där, säger Annika Brundin.

För att kunna sprida askan utanför kyrkogården krävs tillstånd av länsstyrelsen. Sveriges Radio Östergötlands kartläggning visar en kraftig ökning av ansökningar de senaste tio åren. 1998 lämnades drygt 600 ansökningar in hos landets länsstyrelser. Förra året uppgick antalet ansökningar till 1 452. Tendensen är densamma i Östergötland, från 16 ansökningar 1998 till 48 förra året.

Enligt de 18 länsstyrelser som svarat på våra frågor så är det vanligaste önskemålet att sprida askan över vatten.

För Annika Brundin var valet självklart, då hon tycker det känns mer personligt och lätt besökt än en traditionell minneslund.

– Jag minns när han var liten, kyrkogårdar var det värsta han visste, det är en sådan sak jag minns säger Annika Brundin.

Att ansökningarna har ökat de senaste tio åren har chefsjuristen Kristina Samuelsson svårt att ge en förklaring till. En av orsakerna kan vara att man är mer medveten om det nu, än för tio år sedan menar Kristina Samuelsson.

– Det kan också bero på en trend, att det finns ett alternativt sätt att sprida askan. Det kan vara så att man inte tillhör kyrkan och inte vill ha askan på en begravningsplats inom kyrkan, säger Kristina Samuelsson.

Lovisa Gelin
lovisa.gelin@sr.se
Research: Daniel Klaar
daniel.klaar@sr.se

Fakta: Antalet ansökningar ökar

De senaste tio åren har antalet ansökningar om att få sprida aska utanför begravningsplatserna nästan tredubblats.

Östergötland

1998: 16 ansökningar
2008: 48

Hela landet

1998: 581
2008: 1452

Källa: Länsstyrelsen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".