1 av 2
2 av 2
Transportstyrelsen.
Norrköping

Ny myndighet tar över körkortsfrågor

Den nya myndigheten, Transportstyrelsen, i Norrköping ska från och med nästa år ta över länsstyrelsernas körkortsverksamhet. Trots att verksamheten ska centraliseras från 21 till 6 orter så hoppas generaldirektören på Transportstyrelsen, Staffan Widlert, på bättre service.

– Idag är det nästan 300 personer som jobbar med de här frågorna. Om ett tag kommer vi bara behöva knappt 200 så det är en stor effektivisering, säger Staffan Widlert generaldirektör.

Transportstyrelsen ska ha ett samlat ansvar för alla trafikslag, sjöfart, järnväg, landsväg och flyg. Myndigheten har redan nu tagit över större delen av Vägverkets körkortsfrågor och nästa år ska även länsstyrelsernas körkortshantering flyttas till Transportstyrelsen.

– Tiden det tar att få ett tillstånd, att få börja övningsköra till exempel, ska gå snabbare. Det handlar om att ta hjälp av ny teknik och automatiserad beslutsfattning.

Utöver körkortsfrågor kommer den nya myndigheten att ha hand om all tillsyn och tillståndsgivning. Arbetsuppgifterna utfördes tidigare av flera myndigheter, men nu ska allt skötas av transportsstyrelsen.

– Förhoppningen är man ska märka att det går fortare och lättare att få sina tillstånd.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".