Oklart kring gymnasieutbildningar

Nu är det möjligt att göra sin ansökan till gymnasievalet, för den här veckan öppnar ansökningarna på webben. Men hur många utbildningar som finns att välja på är fortfarande inte klart.

– Om en skola ännu inte fått tillstånd så finns inte de att välja på, sen kan det komma några tillskott under januari, säger Birgitta Fredander som är chef för tillståndsprövningen på skolinspektionen.

I november fanns det som vi tidigare berättat, ett 40: tal ansökningar om att få starta gymnasieutbildningar i Östergötlands och trots skolinspektionens ambitioner om att ge besked före jul så är det fortfarande fem skolor med sammanlagt 18 gymnasieutbildningar som ännu inte fått svar om de får tillstånd att starta.

– Det har tagit längre tid än vi hade räknat med, bland annat bedömningarna av påtagliga negativa följder för kommuner och regioner, berättar Birgitta Fredander.

Det får inte finnas någon risk för att en ny friskoleutbildning hotar den kommunala skolans utbildningar som finns idag så att de måste lägga ner.

– Den bedömningen har varit extra viktig i år eftersom det är ett vikande elevtal i år jämfört med tidigare år, säger hon.

Birgitta Fredanders råd till eleverna är att inte räkna med att en utbildning finns förrän tillståndet är klart.

– Det är ju inte säkert att det blir ett tillstånd, det kan ju också bli avslag, men jag hoppas att vi kommer att bli klara under januari, säger Birgitta Fredander.

Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".