Nu ska partiklarna bort från Kungsgatan

Halterna av skadliga partiklar i luften minskade kraftigt i Norrköping efter att kommunen börjat använda dammbindningsmedel på Östra Promenaden.

Nu ska försöket utvidgas till fler platser i kommunen.

– Vi kommer att utöka försöken till att även gälla Kungsgatan som vi också har bekymmer med, säger miljö- och hälsoskyddsinspektören Daniel Andersson.

Vintern 2006 hade Östra promenaden i Norrköping den högsta halten skadliga partiklar i luften i hela landet.

Då började Norrköpings kommun på försök använda dammbindningsmedlet CMA, kalciummagnesiumacetat, för att binda partiklar från bildäck och asfalt i vägbanan.

Försöket har visat sig vara mycket lyckat. Halterna av partiklar har minskat med cirka 35 procent.

– Som det ser ut idag när vi minskat partiklarna med 35 procent klarar vi normen på Östra Promenaden bland annat tack vare CMA.

Därför vill kommunen nu utvidga projektet. I februari börjar man använda dammbindningsmedlet även på Kungsgatan. Men Daniel Andersson påpekar att det bara är en tillfällig lösning.

– Det är ju en kortsiktig åtgärd som man gör för att få ner värdena när det är akut. Sen gäller det att få folk att välja andra vägar att åka och inte använda dubbdäck.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".