1 av 2
2 av 2

Tufft för mjölkbönder när priset sänks

Mejerijätten Arla Foods sänker ersättning till bönderna för mjölken de levererar till företaget kraftigt. 40 öre mindre per kilo mjölk får bönderna från Arla i fortsättningen.

Ett hårt slag mot många mjölkbönder.

– Den första reaktion är ”fy tusan hur ska vi klara det här?”. Det är ett jättestort tapp för oss, säger Anders Johansson mjölkbonde och ordförande i LRF Östergötland.

300 kor väntar tålmodigt på dagens andra mjölkning på Anders Johanssons gård utanför Mjölby. Korna är lyckligt ovetande om att deras vita droppar just blivit mindre värda. Arla betalar nästan 40 är mindre per levererat kilo mjölk än tidigare.

Det är inte speciellt välkommet bland bönderna. Särskilt inte efter ett år med ökande kostnader för lantbrukarna på grund av stigande priser på bland annat gödsel och diesel.

– Jag är övertygad om att många nu kommer att sluta som mjölkproducenter, säger Anders Johansson.

Arlas anledning att sänka priserna är att företaget som många andra drabbats av finanskrisen och lågkonjunkturen.

– Valutorna är inte stabila nu. Vi har ju intäkter både i dollar, pund och svenska kronor och vi är ju baserade i Danmark. När man blir påverkad av en finanskris så innebär det att konsumenterna ändrar sitt köpmönster, säger Åke Hantoft i Arlas styrelse.

Hantoft utesluter inte att Arla kan komma att sänka ersättningarna ytterligare. Företaget räknar med att inkomsterna i år minskar med 3 miljarder svenska kronor.

Om den lägre ersättningen också kommer att innebära billigare mjölk i butikerna är ännu oklar men för bonden blir förändringen märkbar.

Enligt LRF förlorar en bonde med 60 kor inkomster på 200 000 kronor om året. För Anders Johansson med 300 kor kommer bortfallet bli ännu större men det finns inte så mycket att göra för honom.

– Ungefär 10 procent av bruttointäkterna försvinner. Jag kan förstå Arla men det blir jobbigt för mig.

Lisen Elowson Tosting
lisen.elowson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".